I. DA–KO–TA

Április 17–19. között megrendeztük a Dél–alföldi Kollégiumok Találkozóját (DA–KO–TA). Júniusban pedig egy kiadvány bemutatójával örökítjük meg az évfordulót. A projektekre a kollégium az Oktatásért Közalapítvány pályázatán (KollOKA XIII.) 3,4 millió forint támogatást nyert.


 

I. DA–KO–TA: hozták magukat
Kétszáz tehetség találkozott Hódmezővásárhelyen


A Cseresnyés Kollégium 70. tanévét ünnepli. A jubileumon három projektre pályáztunk: decemberben Cseresnyés–estet szerveztünk öregdiák–találkozóval. Április 17–19. között megrendeztük a Dél–alföldi Kollégiumok Találkozóját (DA–KO–TA). Júniusban pedig egy kiadvány bemutatójával örökítjük meg az évfordulót. A projektekre a kollégium az Oktatásért Közalapítvány pályázatán (KollOKA XIII.) 3,4 millió forint támogatást nyert.
A rendezvénysorozat fővédnöki tisztét Lázár János, városunk polgármestere vállalta, a védnöki tisztre pedig Horváth Istvánt, a KSZÉSZ országos elnökét, valamint kollégiumunk alapítóinak gyermekeit kértük fel.

A jubileumi projektek közös jelmondata egy Németh László–idézet a Cseresnyés drámából: „Családommá fogadom, akit a te műved idehí” — utalva az írónak a Cseresnyés birtokban megrajzolt kert–Magyarország eszméjére, amely a minőséget, a társadalmi esélyegyenlőséget és a közösségformálást állítja a középpontba. Ez hívta létre a kollégiumot, és ez ad ma is feladatot neki. Kollégiumunk a Cseresnyés–drámáról kapta nevét az író iránti tiszteletből, miután Németh László diákotthonunknak ajánlotta föl a drámáért kapott szerzői tiszteletdíját.

A Dél–alföldi Kollégiumok Találkozója (DA–KO–TA) első ízben került megrendezésre április 17. és 19. között Hódmezővásárhelyen. Előzménye a 2008. februárjában rendezett regionális Ki Mit Tud, amelynek résztvevői elhatározták, hogy újra találkoznak. Az idei, hagyományteremtőnek szánt eseményt „Az új Cseresnyés–kert fölfedezése” projektcímmel, „Hozd magad!” mottóval hirdettük meg.

A találkozóra a három dél–alföldi megye 16 kollégiumából mintegy 200 diák jelentkezett több mint 250 pályaművel. Ezúttal nem verseny, hanem seregszemle formájában hirdette meg a szervező Cseresnyés Kollégium a jelentkezést. Írásművekkel (vers, próza), alkotóművészeti tárgyakkal (grafika, fotó, kisplasztika, egyéb technika) és előadó–művészeti produkciókkal (diákszínpad, vers-, prózamondás, ének–zene, tánc) neveztek be a résztvevők.

A meghallgatásokat 17-én és 18-án tartottuk a város zeneiskolájának hangversenytermében. Az írásműveket előzetesen, a képzőművészeti alkotásokat a helyszínen vettük át a résztvevőktől. A legjobban sikerült alkotásokat reprezentatív szakmai zsűri jutalmazta. Elnökének Sonkoly Tibor festőművészt kértük fel, tagjai a résztvevő kollégiumok vezetőiből, tanáraiból verbuválódtak: Baloghné Bozsik Katalin (Mezőberény), Csótiné Sima Rózsa (Kalocsa), Engler József (Baja), Fazekas Csaba (Szeged), Hegyaljai Ilona (Kecskemét), Kalászné Gelencsér Ilona (Békéscsaba), Nikoara Anita (Szeged), Szalkai László, Vágó János (Hódmezővásárhely).

Április 18-án, szombaton este a Petőfi Művelődési Központban rendezett gálaesten mutattuk be a legjobban sikerült produkciókat. A képzőművészeti alkotásokból kiállítást rendeztünk a kollégiumban. Az írásművekből a kollégium honlapján lehetett szemezgetni (www.cseresnyeskollegium.hu). A gálaesten a házigazda vásárhelyiek meglepetésekkel is szolgáltak: kollégisták etno–mix zenei improvizációival, valamint Németh László: ’Pusztuló magyarok’ című vígjátékának diákszínpadi feldolgozásával. Ez utóbbit Simon Ferenc gimnáziumi tanár kollégánk alkalmazta színpadra, és a kollégium egykori anyaintézményének, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumnak a diákjai adták elő.

A találkozón elhangzott, amennyiben a jövőben is tudunk hozzá támogatást szerezni, a következő, II. DA–KO–TA megrendezését a békéscsabai Szent–Györgyi Albert Kollégium vállalja.

A zsűri — reprezentatív jelleggel — az alábbi alkotásokat emelte ki a mezőnyből:

Írásmű
Versírás: Zámbó Csilla (Kecskemét, Táncsics)

Képzőművészet
Népi iparművész kerámia: Lukács Dávid (Baja, Jelky)
Áttört edény: Új Szilvia (Hódmezővásárhely, Cseresnyés)
Fotó: Csatári Marianna (Szeged, Vedres)
Grafika: Slam Boglárka (Baja, Jelky)
Festmény: Ruzsa Beáta (Békéscsaba, Szent–Györgyi)
Egyéb: Nagy Ágnes (Hódmezővásárhely, Cseresnyés)

Előadóművészet
Prózamondás: Baksán Mónika (Szeged, Fodor)
Mesemondás: Havrán Mihály (Békéscsaba, Evangélikus)
Versmondás: Kosztán Zsófia (Kecskemét, Táncsics)
Színdarab: Antal Szabina, Balla Ibolya, Benke Annamária, Farkas Melinda, Kis József, Lőrincz Emerencia, Terjék Szilvia (Kecskemét, Széchenyi)
Népdal: Csóbán Renáta (Kecskemét, Táncsics)
Könnyűzenei dal: Pecurka Flóra (Kecskemét, Táncsics)
Klasszikus hangszeres zene: Flender Gábor, Laskai Anna (Békéscsaba, Evangélikus)
Klasszikus kamarazene: Pintér Bence, Szőke Endre, Tóth Viktor (Szeged, Déry)
Modern zene: Zsilinszki Bálint (Kecskemét, Táncsics)
Zenei különdíj: Szeged, Vedres–Ortutay kórusa
Néptánc: Farkas Dániel, Kis Brigitta, Kerekes Zoltán, Krisztin Ádám, Puskás Gréta, Vajgel Zita (Szeged, Vedres)
Mazsorett szólótánc: Latyák Brigitta (Mezőberény, Petőfi)
Társastánc: Boldizsár Béla, Orcsik Mónika (Kalocsa, Dózsa)
Modern tánc: Amer Lemja, Fidler Szandra, Geiger Lili, Paprika Renáta, Zámbó Csilla Noémi (Kecskemét, Táncsics)
Hastánc: Szabó Evelin (Mezőberény, Petőfi)
Csoportos tánc: Baja, Jelky charleston tánccsoportja
Tánc különdíj: Kis Alexandra, Szeverényi Barnabás (Békéscsaba, Arany)

A szervezők köszönetet mondanak a támogatásért az Oktatási és Kulturális Minisztérium Oktatásért Közalapítványa Kollégiumi Alkuratóriumának, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának, a Sipka Sándor Kollégiumi Alapítványnak, valamint az együttműködő partnereknek, köztük a Kollégiumok Szakmai és Érdekvédelmi Szövetségének, és a résztvevő diákotthonok diákjainak és tanáraiknak.

 

Dr. Kádár Péter,
a Cseresnyés Kollégium igazgatója

 

A cikk forrása: http://cseresnyeskollegium.hu