AJKSZP

 

Irány a „magyar tenger”!

 

 

 

A pünkösdi hétvégén az AJKSZP 10. évfolyamos diákjai fogták a csomagjukat és a tanáraik által összekészített élelmiszeres ládákat, és péntek délután útnak indultak a Balaton felé. Éppen jókor, mert így az érkező nagy vihar csak hűlt helyüket találta.

 


 

Az időjárás egész hétvégén változékony volt, de egy kis programmódosítással elkerültük a bőrig ázást. Sajnos a sárkányhajózásról a viharjelzés miatt le kellett mondanunk, de a tervezett úti célokat mind megvalósítottuk. Így hát sétáltunk Balatonfüreden a kivilágított Tagore sétányon, nappali fényben barangoltunk a reformkori városrészben, ahol megnéztük a felújított Jókai Emlékmúzeumot. Érdemes volt ide betérnünk, hiszen az eddigi két szoba helyett hét helyiség várt a felfedezésre: korabeli bútorok, Jókai maga faragta sétabotja, híres íróasztala és megannyi ruha, apró kellék, fotó színesítette a tárlatot.

Más múzeum is lenyűgözött bennünket, mégpedig a Szegedy Róza Irodalmi Emlékmúzeum a Badacsonyban. Itt már a kulturális élményeket gasztroélményekkel is kiegészítettük, ugyanis közérzetünk javítása érdekében hagymás zsíros kenyeret ettünk, kalandvágyunkat pedig egy rövid dzsip túra elégítette ki.

            Tapolcán a tavasbarlangba látogattunk, ahol nem a kiállító termek és a 3D-s filmek, hanem a csónakázás vitte a pálmát. A magas vízszint és a szűk járatok miatt az evezőlapát olykor mit sem ért: a kezünket a falnak támasztva rúgtuk el és irányítottuk a csónakot, de jól tettük, ha a fejünkre is vigyáztunk. A fiúkra rá lehetett bízni a félős lányokat, ügyesen kormányozták a csónakokat.

            A Tihanyi-félszigeten a Levendula Ház várt ránk. Már az ajtón belépve körüllengett bennünket a levendula illata, de a kiállítás inkább a félsziget földtörténetét, növény- és állatvilágát mutatta be.

 

            A programhétvégéről nem maradt ki a túrázás sem a Badacsonyban; jó levegőn, napsütésben bandukoltunk a Bujdosók lépcsőjén a Kisfaludy-kilátó felé, utunk elején erőt gyűjtve a Szegedy Rózáról elnevezett Rózsakőnél. Nem maradt ki a kézműves portékák számbavétele, a bátrabbak Balatonba merülése, a közös sütizéssel ünnepelt csoportszületésnap, a beszélgetések, a parti séta. Mindent összevetve kellemes hétvégét töltöttek együtt a tizedikes „aranyosok”.