Segít a herpetólógus

Ki ő és miben segít? A csúszómászókkal foglalkozó tudomány szakembere, Péntek Attila László egy előadás sorozat részeként tartott képekkel illusztrált ismeretterjesztő bemutatót a szegedi Agóra épületében a Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálytól.


A szakosztály „Az év hüllője/kétéltűje” nevű programjáról halhattunk a bevezetőben. Idén a mocsári békát választották, így nagyobb figyelmet kap ezen kétéltű. Jelen előadásnak is az volt a célja, hogy felhívja rá a figyelmet és bemutassa (az előadó szóhasználatával élve) a „jószágot”. Minél többet megtudjunk róla, élőhely, viselkedés és meghatározás tekintetében. Egy jól felépített bemutató segítésével láthattuk helyét az állatrendszertanban és megkülönböztetési lehetőségeket a barna békák másik két fajába tartozó, hozzá nagyon hasonló egyedektől(erdei és réti békák).

Átfogó képet kaptunk magyarországi előfordulásáról és egy feltevést arról a jellegzetes vonásáról, hogy a hímek párzási időszakban miért öltenek halványkék nászruhát (amit a hallgatóság közül még senki sem látott).

Kollégistáink aktívan és érdeklődve vettek részt az eseményen egy kis természetvédelmi tudás szívva magukba. Természetesen az Agóra épülete és időszaki kiállítása sem hagyta őket hidegen, mindkettő lekötötte az előadás előtti várakozási időben a figyelmüket.

 

Szeged, 2017. 02.09.

                                                                                                       Balla Zsolt Attila          

                                                                                                            nevelőtanár