VIRÁGÜLTETÉS

image

 

 

 

Hagyományainkhoz híven

KOVÁCSNÉ MISETA ROZÁLIA tanárnő

őszi virágültetésre várja kollégistáinkat!

 

 

 HBM

 

 


 

Beszámoló a virágültetésről

Az Ortutay Kollégiumban 2011 őszén volt először virágültetés. Azóta hagyománnyá vált az évi két kollégiumi virágültetés; az őszi és a tavaszi. Ezen a programon a kollégium által biztosított anyagból és felszereléssel a diákok tanári és szakmai segítséggel szobanövények ültetésével foglalkoznak. Az évek során egyre bővülő és változó szobanövény kínálatból választhatnak maguknak nekik tetsző és gondoskodási készségüknek megfelelő növényeket. Az érdeklődés is fokozatosan növekedett 30-egynéhány aktívan ültető diákból mára 100 virágültető kollégista lett. Tekintettel kollégiumunk 330 fős összlétszámára ez igen jelentős megmozdulásnak számít, hiszen minden harmadik tanulónk tartotta érdemesnek ezt az aktív tevékenységet, közülük 106 lány, 46 fiú volt.

A virágültetésnek sajátos hangulata van. Egy görög agora és egy piaci sokadalom keverékeként jellemezhetjük. A növények felhozatala széleskörű és változatos. Az idei programon a sokféleség a növények különböző alakjában, színében és különböző gondozási igényében is megmutatkozott: a mocsári, illetve vízinövények mellett szép számmal voltak átlagos vízigényűek, szárazságtűrők (pozsgások) és kaktuszok is. A növényekről széleskörű ismereteket szolgáltatunk: magyar és latin név, származási ország, ültetési és gondozási tanácsok, a növénnyel kapcsolatos információk (pl. virágoztatás). Biztosítottunk cserepeket, alátéteket, kavicsot, homokot, virágföldet, különböző igényeknek megfelelő földkeverékeket, ültető eszközöket és szakkönyveket. Munkánkat már évek óta segíti Csányi Sándor biológus egyetemi hallgató, volt diákunk, akinek nemcsak kiváló szakismereteit köszönhetjük, hanem több növényritkaságot is, amit szaporítva a virágültetéseknél közreadunk. Az egész délután rendelkezésre állt a sok növény az ültető térben: vízipálmát, szobai futókát, aloe verát, amerikai kövirózsát és pompás kutyatejet is találhattak az érdeklődők az 58-féle szobanövény közt.

A virágültetési program célja, hogy diákjaink szobáik, majd később otthonaik díszítéséhez szép és érdekes növényeket kaphassanak, megtanulják gondozni a szobanövényeket és gazdagodhassanak a növényápolás szép és értékes hobbijával. Az igényesen gondozott növények a lakásban sok öröm forrásai lehetnek, és a növényápolás kellemes kikapcsolódássá is válhat.


Kovácsné Miseta Rozália