Lakat kerül két szegedi kollégiumra

image

Szeged - Két kollégium, a Déri Miksa és a Kiss Ferenc bezárását tervezi az önkormányzat. A diákotthonok kihasználtsága 86 százalékos, s a következő években tovább csökken a középiskolások száma. A közgyűlés a jövő héten dönt. A kollégisták sajnálják második otthonukat. Az épületeket a város értékesíti.


A szegedi oktatási rendszer átalakítása nem csak a szakközépiskolák „bokrosítását" jelenti – érinti a kollégiumokat is. A szegedi önkormányzat bezárná a Déri Miksa ipari és a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola kollégiumát. A javaslatot jövő pénteken tárgyalja a közgyűlés.

– A szegedi önkormányzat összesen 8 kollégiumot tart fenn, 1530 férőhellyel. Ezek 86 százalékos kihasználtsággal 1323 diákot fogadnak be – tájékoztatott Solymos László. Szeged alpolgármestere szerint a következő években körülbelül ezerrel csökken a városban a középiskolások száma, így a kollégiumokban 230-250-nel kevesebb férőhelyre lesz szükség. A két megszüntetendő intézmény éppen 120-120 fős.

A két kollégium lakói másik intézményekbe kerülnek át, a férőhelycsökkentésből felszabaduló összegeket a megmaradó bentlakásos intézmények fejlesztésére kívánják fordítani. Az idén kiürített épületeket az önkormányzat „nagy valószínűséggel" értékesíti.

 

 

– Megvizsgáltuk az épületek megközelíthetőségét, fenntartási költségét, elhelyezkedését, hogy egybeépült-e az iskolával vagy attól távolabb található – indokolja a választást Solymos László, hozzátéve: több kollégiumot újítottak fel az utóbbi években, például a Tömörkényt és az Adyt, de tervezik az Ortutay korszerűsítését is.

A közgyűlés döntése után tárgyal majd a kialakult helyzetről az intézményvezetőkkel, diákképviselőkkel Szebenyi Péter, az intézményeket kezelő Szegedi Városi Kollégium igazgatója.

– A móravárosi szakközépiskola és a Déri diákjai a Gábor Dénes középiskola kollégiumába kerülnének. A Vántus István zeneművészeti szakközépiskola 30 tanulója visszatérne az Ortutayba – sorolja az igazgató. Az erdészek külön kis csapatot alkotnak, ezért őket együtt költöztetnék az újszegedi Ady-kollégiumba.

– Otthonosabb, családiasabb ez a kis koli, főleg, hogy a négyágyas szobák miatt nincs nagy zsúfoltság. Néhány perc a suli – érvelt az impozáns, 1882-ben épült, Moszkvai körúti Déri-kollégium mellett egy neve elhallgatását kérő fiatal. A szobájában sziesztázó Balázs Imre, Péntek László, Hambaló Sándor és Horváth Tamás pedig kijelentette: inkább az albérlet, mint egy másik kolesz.

 

 

Így vélekedtek a Bakay Nándor utcai Kiss Ferenc Erdészeti Kollégium tanulói is. – Inkább a bátyámhoz költözöm – árulta el Németh Bence, míg Hajman Lajos azzal érvelt: – Itt van összetartás, mindenki ismer mindenkit, jó a közösség, nincs szívatás. – Csomó mindent tettünk azért, hogy jobb legyen a kolesz. Parkosítottunk, délutáni szabadidőnkben azért dolgoztunk, hogy legyen DVD-lejátszó, tévé. Ilyen máshol nem lesz – fogalmazott Antal Dávid a folyosón, a „védett nappali lepkék" és a „Magyarország fafajai" ismeretterjesztő tabló alatt.

 

Példamutató erdészek

– Hiba, hogy az olyan specifikumokról, mint az erdészeti kollégium, pusztán statisztikai adatok miatt mond le a város. Pedig egyedi és példamutató az a szellemiség, munkamorál, amelyben itt nevelték a diákokat, akik erdészeti gyakorlaton parkosítottak, öltözőszekrényeket készítettek a kollégiumban – fogalmazott Farkasné Pocsai Blanka.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese, az oktatási bizottság tagja többször hangsúlyozta már: a pénz, a normatívák meghatározta kényszerpályán mozog a városi oktatáspolitika.

 

A cikk forrása: delmagyar.hu
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/lakat_kerul_ket_szegedi_kollegiumra/2088075