Tematikus városnézés Szegeden az ’56-os események nyomában

image

Az ’56-os forradalom kirobbanásának előzményei itt játszódtak szegeden. Itt lebbentette meg a szárnyát a MEFESZ-pillangó, amiből aztán tornádó szerű forradalom alakult ki Magyarországon.


A diákoknak az ’56-os forradalom is csak egy száraz, történelem órán oktatott tény. Így sokszor keverik a hozzá kapcsolódó eseményeket, dátumokat, okokat. Nem érzik át az akkori feszültséget.

Sétánk során az állomásokon csepegtetett információk, kérdések és azok megvitatása talán hozzásegíti őket a történelmi események jobb megértéséhez és a jelennek szóló gondolatokat is kialakít bennük.

Először a BTK nagy előadó terméhez mentünk, ahova sajnos nem sikerült bejutnunk az éppen folyó oktatás miatt, de az épületet kívülről és belülről is megnéztük. A Tóth Béla készítette MEFESZ emlékműnél volt alkalmunk elbeszélgetni a forradalomról, a kiváltó okokról. Átbeszéltük a 12 pontot, melyek segítségével megpróbáltuk rekonstruálni a kor szellemi elnyomását (pl.:orosz nyelv oktatása, Marxizmus oktatása, halálbüntetés politikai bűncselekményekért).

Innen elsétáltunk a címadó effektus névadóját is ábrázoló emlékműhöz a Rerrik Béla térre és elmeséltem Kováts József mellszobránál az ő történetét.

A Dóm téren a Magyar Pietá 1956 emlékműnél annak állításának körülményeiről beszélgettünk. A Takaréktár utcában a 18 éves ifjumunkás áldozatról emlékeztünk meg. A MÁV igazgatóság épületét azért ejtettük útba, mert ott volt a Széchenyi Rádió Szeged. Nagy Imre szobránál feltettem a kérdést, hogy kit ábrázol a mű? Jó válaszok helyett inkább viccesnek mondható kavalkádról tanúskodó válaszokat kaptam. Befejezésként  a Csillag börtön bejárata mellett elhelyezett emléktábla mellett tértünk vissza gondolatban Kováts Józsefhez és a megtorlások brutalitásához. Érdekesség képp megbeszéltük a fegyház elnevezésének okát.

Reményeim szerint sikerült egy kicsit közelebb hozni a történelmet a tankönyvekhez képest és a város megismeréséhez is közelebb kerültünk.

 

Szeged, 2017. 10.24.

                                                                                                       Balla Zsolt Attila          

            nevelőtanár