„A tavasz végére ismét kerékpárral kerekezve kerültünk mélypontra.”

image

Nehéz kollégistáknak kerékpárt szerezni, de nem lehetetlen. A saját behozott bicikliket kiegészítve osztálytársaktól, tanároktól (Csala Ernő), Sápszki Edit gazdasági titkártól és a Gábor Dénes Középiskolától kölcsön kapott 10 kerékpárokkal 19 tanulóval, idén harmadik alkalommal szerveztük meg az országunk mélypontjára vezető, évzáró kerékpártúránkat.


Délután 3-kor indultunk a kerékpárok beállítása és közlekedésbiztonsági oktatás után a városon keresztül az első állomáshelyünkre, a Szőregi Apátságromhoz. Az Árpád-kori építmény kulturális értékét megemlítve, kis szusszanás után tovább tekertünk Szőregen a Szív utcába, ahol a 6. szám alatt ezt olvastuk egy emléktáblán: “E háznak és szomszédainak telkén tárta föl 1928-31 között Móra Ferenc (1879-1934) hazánk egyik legnagyobb bronzkori temetőjét. Emlékeit Kéményseprőéknél Szőregen és Dusán a múzeumba kerül című írásaiban örökítette meg.” A 40×70 cm-es mészkő emléktáblát 1999. július 19-én helyezték el a ház falán.

Újszentivánon keresztül Tiszasziget főterére tekertünk, ahol erőt merítettünk a virágba borult rózsabokrok bódító illatából a táborozó helyig hátralévő 3 km-ig.

A táborozóhelynek kialakított Mélyponti emlékhelyen már várt minket Szuhánszki és Ambrus tanár úrak a vendéglátós stábbal, akik az előre bedagasztott lángos tésztát már sütötték a tanároktól kölcsön kapott alkalmatosságon.

Uzsonna közben volt annyi időnk, hogy a vállalkozókkal elmenjünk a 3 km-re lévő országhatárig, ahol megnéztük a hírekben sokat emlegetett kerítést.

Amikor mindenki eleget evett a tejfölös lángosból és a folyadékpótlást is elvégezte, elindultunk a Tisza-töltésre, amin keresztül jutottunk Szegedre.

Élményekben rózsákban és látnivalókban gazdag, szerencsésnek mondható túránk után a kölcsönbringákat rendben visszaadva, azzal a reménnyel zártuk a programot, hogy jövőre is megrendezzük.

 

Szeged, 2018.05.30.

                                                                                                       Balla Zsolt Attila          

                                                                                                            nevelőtanár