Az olvasó-sarok nyugalmától a QR kód-os információvadászat izgalmáig.

image

Ambrus Péter kollégám közbenjárására mentünk el a Somogyi Károly Megyei Könyvtárba egy, a középiskolásoknak szervezett könyvtárhasználatot népszerűsítő foglalkozásra.


A programot szervező könyvtárosok nagy örömmel és lelkesedéssel fogadták a 2x8 főből álló középiskolás csapatunkat, kiket mindjárt kettéosztottak a foglalkozás két helyszínének forgószínpad szerű látogatása céljából. Mi (10-esek) a tiniknek kialakított olvasó-sarokban kezdtünk, ahol a fantazitól a képregényig és kalandregényekig sok minden könyv található a korosztály érdeklődésének megfelelően. Vezetőnk nagyon kedvesen mutatta be a könyvtárat és a középiskolásoknak szán részt, természetesen a könyvek főszereplésével. Az asztalon elhelyezett befőttesüveg a benne lévő színes papírokkal felkeltette az érdeklődést. Mindenki írhatott (és írt is) cetlit, amire kedvenc irodalmi művét, ötletét vagy tetszését nyilváníthatta ki és szaporította az üveg tartalmát. Majd választottunk egy-egy könyvet, amit fotelekben elhelyezkedve, kényelmesen olvashattunk. A foglalkozásvezetőnk nagy örömére ritka látványban részesítettük: öten (hárman elmentek könyveket „vadászni”) csendben, nyugalommal övezve, de érdeklődően könyvet olvastunk.

Ennek ideje lejárt, mentünk a qr kód-os játékra a III. emeleti, helyben olvasásra szánt irodalom „lakhelyére”. Magának a qr kód fogalmának és használhatóságának megbeszélése után egy keresztrejtvény megfejtésével szórakoztunk, melynek sorait qr kódok mögé rejtett információk segítségével tudtuk megtalálni. Amit ide írtam volna, kódolva van a képenVigyor.

A foglalkozás végén újra összegyűltünk a olvasó-sarokban és mindenki kölcsönözhetett könyvet a beiratkozást követően.

Örömömre szolgált, hogy egy 10-es, informatikát tanuló középiskolás is talált olyan könyvet magának, ami előre viszi a tanulásban, mert elmondása szerint olyan jól sehol sincs leírva az a bizonyos programozási nyelv, mint abban a könyvben.

Szerintem nyertünk néhány olvasót!

Szeged, 2016. 05.25.

                                                                                                       Balla Zsolt Attila          


                                                                                                            nevelőtanár