JAPÁN TEAHÁZ

image

 

Szeretettel várjuk a japán kultúra iránt érdeklődő diákokat! 

 

 

A rendezvény időpontja:

2017. október 18. szerda


A rendezvény helyszíne: Székhelyintézmény - nagyterem


 

 

Beszámoló a japán teaházról 

 

2017. 10. 18-án japán teaceremóniát rendeztünk. Az érkező vendégek kis fogadó ajándékot kaptak: egy kis színes fonállal átkötött papírtekercset egy-egy japán bölcsességgel, közmondással (magyar és japán nyelven, a japán szöveg fonetikus kiejtésével). A tatami szőnyegek körül japán térdelő testhelyzetben foglaltak helyet a résztvevők. Gyülekezés közben megcsodálhatták a számtalan japán tárgyat és Hokuszai japán festő képeit a teremben, miközben a mai japánban készült vetítéssel szórakoztattuk az érkezőket.

Először a mi kultúránktól annyira eltérő több száz éves elzárkózásban kialakult japán szokásokról, sajátos művészeti ágakról (japán kertművészet, ikebana kötészet, bonsai készítés, japán irodalom, no színház, kimonókészítés) volt szó.

Ezután a teaszertartás kialakulását, annak lebonyolítását ismerhettük meg. Közben autentikus japán ételeket fogyasztottunk (gombás rizst és kasutera japán mézes süteményt). Először „kokaicha”, majd „csodálatos bogyók”, végül „narancsos süti” teát ittunk a teaceremónia lépéseiként.

Japán történelmi múltjáról Torma Ákos tartott ppt diavetítéssel kísért előadást. Ebben megismerhettük az egymással harcoló klánok történetét, és jelvényeit. Figyelemre méltó volt az általa viselt címeres kimonó és japán szoknyanadrág az övébe tűzött díszkarddal (wakizashi) és a szepokuhoz használható késsel (tanto).

Az est hangulatát megalapozták a termet sejtelmes fénnyel elárasztó japán feliratos mécsesek, amit szintén kollégisták készítettek. A rendezvényhez kapcsolódott a pár nap múlva tartott filmvetítés az „A” épületben a „Kimi no Na wa”, a „C” épületben az „Egy gésa emlékiratai” c. filmet láthatták az érdeklődők.

A rendezvény lebonyolításában nagy segítséget nyújtottak "japán-rajongó" kollégistáink. Ők készítették az ajándékot a vendégeknek, rendezték be a termet, főzték a gombás rizst, amit a teaceremónián felszolgáltak. Teamesterként főzték és felszolgálták a teákat, előadást tarott egyikük, valamint japán filmekből válogattak és vetítettek társaiknak.

Ezúton köszönöm a lelkes csapat munkáját.                                                

Kovácsné Miseta Rozália tanárnő