A tehetség7 programsorozat az ELI-ben indult.

image

A szervezők jóvoltából sikerült látogatást tennünk Szeged egyik nagy beruházásának épületébe, az ELI-ALPS kutatóintézetbe.


 

Igen komoly biztonsági előírásoknak kellett megfelelni és adatokat szolgáltatni magunkról, hogy bejuthassunk látogatóként ebbe a futurisztikus intézménybe, ahol a biztonsági őrök is beszélnek angolul.

Tömeg közlekedve hamarabb érkeztünk a helyszínre, így volt időnk a fogadó aulában megnézni az információs paravánokat. Megfejtettük az intézet nevének mozaikját, információt szereztünk a „LASER”-ről, és körbe jártuk a háromszögelt felületű, agynak nevezett épületet az épületen, melyben az előadóterem van.

Látogatócsoportunk kísérője a fogadótérben lévő makettnél kezdte a vezetésünket az épületek bemutatásával és funkciójuk ismertetésével. Sok érdekesség hangzott el az építkezéssel kapcsolatban. A kísérletek „A” épületének az alapja olyan, mint a felhőkarcolóké és még vak pince is van alatta, így biztosítják a rezgésmentességet. Amire ugye szükség van, mert csak így tudja elérni, hogy a lehető legnagyobb ismétlési frekvenciával, a lehető legrövidebb időtartamú impulzusokat biztosítson egy olyan egyedülálló attoszekundumos berendezés, amit létre fognak hozni. Lesz egy nagyon gyors fényképezőjük. Mi az az attoszekundum? Nagyon rövid idő. A fény ennyi idő alatt a hélium atom egyik végéből épp elér a másikba. 10-18 szekundum. Szóval kell a rezgéscsillapítás. Át sétáltunk az „A” épület központjába, ahol képernyőkön és ablakokon lehet figyelni a kísérleti térben zajló munkát. Az épület együttes sok érdekességgel bírt. Mire a gépészet kiszolgálja az elvárásokat (21 °C, 35% pára, ISO9008 portalanság), 6 jegyű lesz a napi villanyszámla. Szeged elektromos fogyasztásának 2%, ha elkészülnek a tervezett berendezések, majdan ez felmegy 4 %-ra.

Az épületben folyó kutatások egy rendszerbe foglalt programon keresztül valósulnak meg. Az EU ELI programjában résztvevő országok egyetemei jelentkezhetnek kísérletekre, a központi irányítás megadja az időpontot, ide jönnek a kutatók, megmondják, hogy mire kíváncsiak, majd a helyi tudományos munkatársak elvégzik a kísérleteket és az eredményeket átadják. A vendégek nem végeznek kísérleteket, csak irányítják azokat. Mi is addig a szobáig jutottunk ameddig őket engedik. Innen kamerákon keresztül lehet figyelemmel kísérni a kutatótérben folyó munkát. Az oda vezető folyosón láthattunk, már egy régebben megtekintett kiállításról („Épül az ELI”) ismerős képeket.

A látogatást az „agyban” lévő előadóteremben zártuk. Miért „agy”? Az épületen belüli külseje emlékeztette a névadót. Az íves felületet háromszögesítették, az az, háromszög alakú lemezekkel burkolták, melyek között nincs két egyforma.

A kérdések feltétele után itt megtudtuk, hogy van még felvétel tudósoknak. Hajrá gyerekek!

 

 

Szeged, 2018.04.16.

                                                                                                       Balla Zsolt Attila          

                                                                                                            nevelőtanár